Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Cookies w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
- KAWA, HERBATA, ZIOŁA
-
ŻYWNOŚĆ
- Przyprawy
- Bakalie
- Do pieczenia
- Strączkowe
- Artykuły śniadaniowe
- Słodziki
- Produkty pszczele
- Słodycze i przekąski
- Czekolada
- Karob
- Nasiona, ziarna, pestki
- Napoje roślinne
- Oleje i masła
- Oliwa i oliwki
- Majonezy
- Chrzany
- Sosy
- Syropy
- Octy
- Soki i napoje
- Kasze
- Ryż
- Makarony
- Owoce liofilizowane
- Superfood
- Mleko i produkty mleczne
- Słodkie kremy i masła
- Dodatki spożywcze
- Grzyby suszone
- Konfitury
- Owoce w syropie/zalewie
- Kompoty
- Zakwasy
-
AKCESORIA
-
Urządzenia i akcesoria do przygotowywania napojów
- Czajniki i imbryki
- Ekspresy do kawy
- Kawiarki
- Zaparzacze
- Tygielki do parzenia kawy
- Spieniacze do mleka
- Garnki do mleka
- Młynki do kawy
- Filtry, lejki do filrów
- Saturatory
- Talerzyki na zurzyte torebki do zaparzania
- Torebki do zaparzania
- Butelki, bidony
- Termosy
- Słoje do napojów
- Łyżeczki
- Stojaki na kapsułki do kawy
- Słomki
- Porcelana
- Akcesoria do yerba mate
- Akcesoria do przypraw i bakalii
-
Akcesoria do pieczenia
- Roboty kuchenne
- Miksery i blendery
- Maszynki do ciasta
- Formy do pierogów
- Akcesoria cukiernicze
- Blachy, formy i naczynia do pieczenia
- Miski
- Stolnice i wałki
- Termometry i minutniki
- Wagi i miarki kuchenne
- Trzepaczki i rogalki
- Pędzelki do ciast
- Papier do pieczenia
- Koszyki
- Tarki i szatkownice
- Sitka, lejki, cedzaki
- Łopatki, łyżki, szczypce
- Formy do lodu i lodów
- Akcesoria do przetworów
- Urządzenia do czekolady
- Pojemniki i przechowywanie żywności
- Rekawice i fartuchy
- Wyciskarki i praski
- Woskowijki
- Widelczyki
- Deski do krojenia
- Stojaki na ręczniki papierowe
- Podkładki
- Serwetki
- Talerzyki
- Patery
- Tace do serwowania
- Torebki prezentowe
- Torby zakupowe
-
Urządzenia i akcesoria do przygotowywania napojów
- SUPLEMENTY
- KOSMETYKI I HIGIENA
- AROMATERAPIA
- DOM I OGRÓD
- BLOG
-
KAWA, HERBATA, ZIOŁA
- ŻYWNOŚĆ
-
AKCESORIA
-
Czajniki i imbryki
-
Ekspresy do kawy
-
Kawiarki
-
Zaparzacze
-
Tygielki do parzenia kawy
-
Spieniacze do mleka
-
Garnki do mleka
-
Młynki do kawy
-
Filtry, lejki do filrów
-
Saturatory
-
Talerzyki na zurzyte torebki do zaparzania
-
Torebki do zaparzania
-
Butelki, bidony
-
Termosy
-
Słoje do napojów
-
Łyżeczki
-
Stojaki na kapsułki do kawy
-
Słomki
-
Roboty kuchenne
-
Miksery i blendery
-
Maszynki do ciasta
-
Formy do pierogów
-
Akcesoria cukiernicze
-
Blachy, formy i naczynia do pieczenia
-
Miski
-
Stolnice i wałki
-
Termometry i minutniki
-
Wagi i miarki kuchenne
-
Trzepaczki i rogalki
-
Pędzelki do ciast
-
Papier do pieczenia
-
Koszyki
-
Tarki i szatkownice
-
Sitka, lejki, cedzaki
-
Łopatki, łyżki, szczypce
-
Formy do lodu i lodów
Urządzenia i akcesoria do przygotowywania napojówAkcesoria do pieczenia -
-
SUPLEMENTY
- KOSMETYKI I HIGIENA
-
AROMATERAPIA
-
DOM I OGRÓD
- BLOG
-
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-


Laska Wanilii - pochodzi z rośliny z rodzaju jednoliściennych z rodziny storczykowatych, a dokładnie z owoców wanilii płaskolistnej. Rośliny te naturalnie występują w strefie tropikalnej. Największym producentem lasek wanilii niegdyś był Meksyk, ponieważ tam naturalnie występują kolibry oraz pszczoły bez żądłowe zdolne naturalnie zapylać kwiaty rośliny, które owocują torebkami strąkokształtnymi zamieniane w procesie fermentacji i suszenia zmieniają się w znaną nam laskę wanilii.
Obecnie, kiedy znana jest metoda ręcznego zapylania kwiatów storczyka płaskolistnego uprawy wanilii rozprzestrzeniły się na cały tropikalny świat. Wanilia produkowana jest obecnie w największych ilościach na Madagaskarze, Indonezji, Chinach, Papui Nowej Gwinei.
Jak powstaje laska wanilii?
Laska wanilii powstaje poprzez zebranie niedojrzałego jeszcze strąka nasiennego storczyka płaskolistnego, następnie strąki poddawane są fermentacji, przez co przybierają czarny i ciemnobrązowy kolor, następnie strąki są suszone, selekcjonowane, ze względu na wielkość i jakość i dystrybuowane do sprzedaży.
Wanilia w laskach jak używać?
Laska Wanilii używana jest przede wszystkim jako przyprawa, aromatyczna w cukiernictwie, perfumerii. Na rynku można dostać olejek z wanilii, mieloną wanilię, oraz najmniej przetworzoną formę Laskę wanilii. Najczęstszym wykorzystaniem i sposobem użycia lasek waniliowych jest używanie ich do aromatyzowania potraw. Laskę wanilii należy delikatnie rozciąć i nożem wyskrobać, miąższ i nasionka wanilii które znajdują się wewnątrz, po użyciu wcale nie trzeba wyrzucać skórki, która również zawiera w sobie mnóstwo aromatu. Skórkę można zmielić i pomieszać z cukrem, dzięki czemu otrzymamy cukier waniliowy z naturalnym aromatem. Jeśli nie mamy możliwości mielenia skórki waniliowej, taką wyskrobaną laskę wanilii w całości możemy zanurzyć w cukierniczce, lub zamkniętym pojemniczku z cukrem ( np. w słoiku) cukier również naciągnie aromatu waniliowego.
-
Polecamy
-
Produkty podobne